A BELTÉRI AJTÓ KIVÁLASZTÁSA

A BELTÉRI AJTÓ KIVÁLASZTÁSA
MELYIKET VÁLASSZAM? | Amikor megfogalmazódik a beltéri ajtó cseréjének gondolata, nem is hinné a vásárló, hogy milyen nagy a kínálat ezen a területen. Sok kérdés merül fel ilyenkor. Vajon melyik típust lehet a meglévő ajtó helyére beépíteni? A számunkra tetsző ajtó mérete illeszkedik-e a lakásomban lévő ajtónyílások méreteihez? Fából vagy laminált felülettel készült beltéri ajtót érdemes vásárolni? Milyen zárral, üveggel, szellőzővel, ajtólapbetéttel kell az ajtót megrendelnem? – ezek mind olyan kérdések, melyekre hamarosan megtalálják a helyes válaszokat!
Share Nyomtatás

Mindjárt megértenek mindent!

KÁOSZBÓL KOZMOSZ |  

Sok esetben kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor teljesen vagy részben ismeretlen területen kell, kellene megállnunk a helyünket. Eleinte nagyon feszültek és izgatottak leszünk, majd ahogy halad az idő előre, úgy kezdjük megérteni az összefüggéseket, minőségeket és funkciókat. Nincs ez másként a beltéri ajtó vásárlás esetében sem. Eleinte nagy lehet a káosz a fejünkben, de az ismeretanyag bővülése (egy jó szakember segítsége) következtében minden a helyére fog kerülni. A végére már olyan magabiztosakká válunk, hogy akár értékesíteni is tudjuk a beltéri ajtókat. Akarom mondani, én már értékesítem, ezért kérem, fogadják szeretettel tőlem a következő sorokat, melyekkel próbálok a segítségükre lenni a beltéri ajtók kozmikus területén.

A nulladik lépcsőben nézzünk körül és gyönyörködjünk

BELTÉRI AJTÓ VÁSÁRLÁS ELŐTT |  

Nagyon fontos, hogy amikor a beltéri ajtócserével kapcsolatos döntés megszületik, akkor rögtön érdemes a weben kicsit szétnézni. A „beltéri ajtó” kulcsszót beírva a keresőbe sok cég weblapja kerül a szemük elé, akiknek a kínálatát böngészve elkezdhetik a tudásanyagot magukba szívni. Itt még csupán arról van szó, hogy tájékozódjanak, ismerkedjenek és figyeljenek. Semmi mást nem érdemes tenni csak figyelni és esetleg a szubjektív, „tetszik - nem tetszik” érzékeiket megmozgatni.

Minden a felméréssel kezdődik!

A BELTÉRI AJTÓ FELMÉRÉSE |  

Hogy jön ez most ide? Még azt sem tudom, hogy „ki kivel van” és mi az, hogy hossztoldott ajtó, UTH tok, falc, de már mérjek fel? Apropó, miért nekem kell felmérni? Sok-sok kérdés megfogalmazódhat, de ahhoz, hogy a beltéri ajtó típusaival tudjunk majd foglalkozni, ahhoz előbb tisztában kell lenni az otthoni falnyílás-méreteinkkel.

 

Beltéri ajtó kiválasztásának fontos lépése a falnyílás méreteinek maghatározása.

 

Amikor bejönnek hozzám a szaküzletbe, vagy ha csupán egy ajánlatkérést küldenek meg számomra, akkor tudják mi történik? Kérni fogom a falnyílás méreteit. Azt is tudják, hogy mi történik, ha nem kapok számokat? Nem, nem leszek mérges, csupán...

... nem tudok pontos árajánlatot adni Önöknek!

BELTÉRI AJTÓ ÁRAJÁNLAT |  

Minden a számok tükrében dől el! Ha van pontos méret, akkor minden kérdésre lehet választ adni és kapni azonnal. Ha nincs szám, nincs matek és nincs ajánlatadás rögtön. Jöhet egy újabb kör, mely időt és energiát emészt fel. Ezért van szükség a falnyílás megmérésére. Mindezt Ön is el tudja végezni, egyszerűen és gyorsan. Attól viszont nem kell tartania, hogy az Ön által megadott  méretek alapján kerül az ajtó majd legyártásra, hiszen ez csupán tájékozódásra, iránymutatásra szolgáló számadat lesz! A szakszerű felmérést bízzuk majd a szakemberekre!

MSZ – Magyar Szabvány méretű beltéri ajtó

A klasszikus lucfenyő válaszfal ajtó, ami nélkül nem volt a 70-es és 80-as években építkezés.

 

MILYEN BELTÉRI AJTÓ ÉPÍTHETŐ BE |  

A megadott méretek már az elején jó néhány kérdést tisztázni fognak. Az első és legfontosabb, hogy a megmért falnyílásba szabványmérettel rendelkező beltéri ajtó építhető-e be, vagy esetleg az egyre nagyobb területet meghódító, egyedi méretben gyártható ajtók jöhetnek majd szóba. A kereskedelmi forgalomban ma kétféle méretfogalom van jelen. Mindez azt jelenti, hogy a falnyílás meghatározza vagy meghatározhatja azt, hogy egyedi- vagy szabványméretű ajtót tudok majd megvásárolni.

 

SZABVÁNYMÉRETŰ BELTÉRI AJTÓ |  

A magyar szabványt (MSZ) régen előírták és próbálták is betartani, betarttatni! A Szabványügyi Hivatal által kiadott iránymutatás ma már nem sokat ér. Az uniós irányelvek szinte teljesen „kispadra tették” ezt a kötöttségektől teli előírás-irányzatot, mely a gyártás minőségét, a termék méretétrendjét, technológiáját fektette le a reproduktív előállítás tükrében. Az MSZ meghatározott néhány névleges falnyílásméretet és ezt a tervezők, kivitelezők és gyártók is alapként kezelték. Az építkezéseken ezeknek a szabványméretű ajtóknak hagyták ki a helyeket, majd a legyártott, eleinte válaszfalajtókat be is építették a helyükre.

 

MSZ méretű falnyílások:

 

 • 65x210 cm
 • 75x210 cm
 • 90x210 cm
 • 100x210 cm
 • 140x210 cm

 

Az első szám a falnyílás szélességét, míg a második szám a falnyílás magasságát határozza meg. Ekkora méretre kell a szabad falnyílást elkészíteni! Az ajtó minden esetbe kisebb méretben készül el a beépíthetőség miatt! Ha már van szabványméretű nyílásunk, akkor lenni kell szabványméretben elkészült beltéri ajtónak is.

 

MSZ méretben gyártott beltéri ajtók:

 

 

Amennyiben az Ön által mért nyílásméretek megegyeznek a fenti paraméterekkel, úgy a szavány (olcsóbb) ajtók beépíthetők a nyílásba. A szabvány (MSZ) ajtók általában olcsóbb árfekvésű ajtótípusok a tömegtermelésnek köszönhetően. Fontos tudni, hogy a lucfenyő beltéri ajtó egyedi méretben is rendelhető, de az olcsó árfekvését teljesen el fogja veszíteni ekkor. A dekorfóliás beltéri ajtó egyelőre egyedi méretben még nem kapható, bár a gyártók fejében már kezd mocorogni a gondolat, hogy ...

 

MSZ méretrendben legyártott dekorfóliás beltéri ajtó.

Egyedi igényekhez egyedi méretű beltéri ajtók járnak

EGYEDI MÉRETŰ BELTÉRI AJTÓK |  

A szabvány ajtók kora kezd elmúlni, két okból is. Egyrészt a tervezők egyre nagyobb nyílásokat vetnek papírra, mely nem csupán a homlokzaton fedezhető fel, hanem a beltéri ajtók világában is. A másik ok az előbbiekben említett szabványméretű nyílások megléte, akarom mondani, meglétének hiánya! Nagyon sok panel épült régen (házgyári, orosz, dán típusú panel), ahol a nyílásméretek nem szabványméretek voltak, így ide ma már szinte nem vagy csak kevés esetben lehet szabvány ajtót beépíteni. A családi házakba is sok esetben a terven még szabvány nyílás volt rajzolva, de A kivitelnél már nem biztos, hogy sikerült is szabványra kialakítani mindazt.

 

Ezek az előéletek és az új, modern gondolkodás szülte ötletek, megvalósítások hozták el az egyedi nyílászárók gyártását. Ma már az eladások döntő többsége az egyedi méretű beltéri ajtókból tevődik össze. Egyre több gyártó készít egyedi méretben beltéri ajtókat. Szabvány nyílásokba természetesen beépíthető az egyedi méretben gyártott ajtó is.

 

Egyedi méretre gyártott beltéri ajtó:

 

 

Az egyedi méretű gyártás gyártónként mást és mást jelent. Van olyan beltéri ajtótípus (CPL, festett MDF), ahol egy meghatározott nyílásméreten belül egy árban készül az ajtó. Van olyan egyedi gyártás (borovi fenyő), ahol minden esetben az MSZ-hez igazítva kerül az egyediség megállapításra, vagyis egy 80x208 cm-es nyílásnál például a 90x210 cm-es ajtó árát kell számolni. Más típusnál (furnér) külön ára van minden méretnek, mert egy mátrixelv szerint határozzák meg az egyedi árakat.

 

FALVASTAGSÁGI MÉRET |  

A szélességi és magassági falnyílás-méreteknél nagyon fontos a harmadik elem, a falvastagság mérete. Az egyediséghez hozzá tartozik, hogy akár 6 cm-es falra is lehet úgy tokot gyártani, mint 50 cm vastag válaszfalra. A felmérésnél tehát ezt is figyelembe kell venni. Ha minden méret a helyére került és megállapítottuk, hogy milyen méretben gyártott ajtó fér be a nyílásunkba, akkor jöhet a pénztárca szerinti osztályozás.

Milyen alapanyagból készülnek a különböző beltéri ajtók?

MELYIK TÍPUSÚ AJTÓT VÁLASSZAM? |  

A méretezésen túl a másik fontos ismérve az ajtófelület minősége. Három típusú felülettel gyártott beltéri ajtótípust és azok kombinációit ismerjük hazánkban.

 

Beltéri ajtók típusuk és anyaguk szerint:

 

Fából készült beltéri ajtók

Klasszikusok ereje: Borovi fenyőből készült igazi szép fa beltéri ajtók.

 

FÁBÓL FARAGOTT KIRÁLYFI |  

A fából készült beltéri ajtók esetében három fafajból készült típust különböztetünk meg:

 

LUCFENYŐ BELTÉRI AJTÓ |  

A lucfenyő (szabvány) ajtó egy lazább szerkezetű válaszfalajtó, amit a köznyelv ma már csak barkács ajtóként ismer, mert a barkácsáruházak kedvelt, olcsó ajtótípusa. Természetesen olcsósága tükrözi a minőséget is. Régen kedvelt válaszfalajtóként funkcionált, amikor is az építkezések során körbefalazták ezt a típust. Ma már erejét, szépségét és keresettségét is elveszítette.

 

Az ajtó típusai:

 

 • Tele kazettás ajtó
 • Üveghelyes ajtó

 

Kiviteli lehetőségek:

 

 

BOROVI FENYŐ BELTÉRI AJTÓ |  

A másik, fából készült ajtó a borovi fenyő alapanyagú beltéri ajtó. Klasszikus és szép fa beltéri ajtóról beszélünk, melynek minősége, szálsűrűsége sokkal jobb megmunkálhatóságot és lehetőséget nyújt a vásárlóknak, mint az olcsó luc kistestvér. A borovi beltéri ajtót csak UTH tokkal, felületkezelve érdemes megvásárolni.

 

Az ajtó típusai:

 

 • Tele kazettás ajtó
 • Üveges ajtó
 • Üvegajtó

 

Kiviteli lehetőségek:

 

 • Egyszárnyú ajtó
 • Kétszárnyú ajtó
 • Tolóajtó
 • Átjáró tok

 

TÖLGYFA BELTÉRI AJTÓ |  

A keményfából készült tölgy beltéri ajtót már nagyon ritkán vásárolják meg otthoni felhasználásra. Nagyon nehéz és magas áron megvásárolható típusról beszélünk. Maga a faanyag beszerzési ára is gátat szab az ajtó értékesítésének, nem beszélve a költséges megmunkálásról. Az ajtó igen látványos, erős és időtálló típus, de az említett anyagi okok miatt igen kevesen választják.

Dekorborítású beltéri ajtók

FELÜLETBORÍTOTT BELTÉRI AJTÓ |  

A dekorborítású ajtók a modern kor igényeire találták meg a válaszokat. Minden esetben egy MDF vagy nagy sűrűségű farost alapanyagról beszélünk. Erre az alapvázra kerül a különböző minőségű dekorborítás, mely többféle lehet, úgy mint:

 • dekorfólia - MSZ méretrend
 • CPL, melamin akril fólia - egyedi méretrend
 • polipropilén fólia (laminált vagy vákuumfólia) - lengyel méretrend

 

DEKORFÓLIÁS BELTÉRI AJTÓ |  

Az első olyan ajtók voltak, melyeket nem valódi fa felhasználásával, hanem faerezetet utánzó papírborítással készítettek és készítenek ma is. Az ajtó olcsó, de cserébe meghatározott MSZ méretrendben kapható, és viszonylag kevés színválasztékban. Érdekessége, hogy a pallótokos rendszert váltotta fel az UTH (utólag szerelhető) átfogó vagy gerébtokos típusra, amikor a megfelelő falvastagságra lehetett takaróléccel ellátott ajtót vásárolni. Az ajtó szerepet játszott abban a folyamatban, hogy a beltéri ajtót a vásárlók egyre inkább elkezdték bútordarabként kezelni.

 

Az ajtó típusai:

 

 • Tele ajtó
 • Üveges ajtó
 • Fémintarziás ajtó

 

Kiviteli lehetőségek:

 

 • Egyszárnyú ajtó
 • Kétszárnyú ajtó

 

Nicor dekorfóliás beltéri ajtó akció

 

CPL BELTÉRI AJTÓ |  

A folyamatosan fejlődő igények, trendek „szülték meg” ezt az egyedi gyártású beltéri ajtótípust. A CPL beltéri ajtók is UTH tokkal vannak szerelve, de sokkal nagyobb színválasztékban kaphatóak, mint a dekot ajtók. A CPL beltéri ajtó méretválasztéka mellé magasabb felületi minőség párosul, az ajtó felülete a laminál padlók kopásállóságát közelíti meg. A CPL ajtó nagyon kedvelt a vásárlók körében és elmondható, hogy az eladások nagy részét ez az ajtó teszi ki.

 

Az ajtó típusai:

 

 • Tele ajtó
 • Üveges ajtó
 • Fémintarziás ajtó
 • Ragasztott üveges ajtó
 • Üvegajtó

 

Kiviteli lehetőségek:

 

 • Egyszárnyú ajtó
 • Kétszárnyú ajtó
 • Tolóajtó
 • Harmonika ajtó
 • Átjáró tok

 

CPL beltéri akció

 

LAMINÁLT BELTÉRI AJTÓ |  

Az alapanyag itt is MDF, ám esetében más eljárással kerül a fólia a vázszerkezetre. Ez az eljárás a vákuumtechnológia és a melegragasztásos technológia egységesítésével jött létre. A laminált beltéri ajtó nem a nagy üvegfelületeiről és az egyedi gyártásáról híres, hanem a formaválasztéka és annak „trendisége” emelte a magasba. A legfiatalabb ajtótípus a kínálatunkban, ám így is komoly helyet követel az eladási statisztikában.

 

Az ajtó típusai:

 

 • Tele ajtó
 • Üveges ajtó
 • Ragasztott üveges ajtó
 • Üvegajtó

 

Kiviteli lehetőségek:

 

 • Egyszárnyú ajtó
 • Kétszárnyú ajtó
 • Tolóajtó
 • Átjáró tok

Fafurnér borítású beltéri ajtó

Igazi derék munka! A furnér beltéri ajtót igazi asztalosok készítik még!

 

FURNÉR BELTÉRI AJTÓ |  

A furnér beltéri ajtókat is a dekorborított ajtócsaládba sorolhatjuk, viszont ebben az esetben egy magas minőségű, prémium beltéri ajtóról beszélünk! Alapanyaga, tartószerkezete itt is többnyire MDF, de már megtalálható az éleknél a keményfa éllécezés is. Minden esetben valódi fafaj kerül az ajtó felületére, ezáltal egyfajta kombinált beltéri ajtótípust kapunk. A felülete annyiféle lehet, amennyi fafajból készül furnérfelület. A megmunkálása nagyon egyedi és míves. A technológia és a sok kézi munka következtében az ajtó nem csak minőségben, de árban is a prémium osztályba tartozik.

 

Az ajtó típusai:

 

 • Tele ajtó
 • Üveges ajtó
 • Ragasztott üveges ajtó
 • Üvegajtó

 

Kiviteli lehetőségek:

 

 • Egyszárnyú ajtó
 • Kétszárnyú ajtó
 • Tolóajtó
 • Átjáró tok
 • Harmonika ajtó

RAL festett beltéri ajtók

FESTETT MDF BELTÉRI AJTÓ |  

Az MDF festett beltéri ajtó egyedi méretben, UTH tokkal, vevői igényekre készülnek. Az ajtónak nagy a forma- és színválasztási lehetősége. Mondhatjuk, hogy a leggazdagabb formavilággal rendelkezik, a színválasztéka pedig mintegy 500-féle színárnyalati lehetőséggel bír. A színeket RAL színkártyáról lehet választani, ahol mintegy 100 alapszín mellé további 400 színárnyalat párosul. 

Az ajtó típusai:

 

 • Tele ajtó
 • Tele mart felületű ajtó
 • Üveges ajtó
 • Fémintarziás ajtó
 • Ragasztott üveges ajtó
 • Üvegajtó

 

Kiviteli lehetőségek:

 

 • Egyszárnyú ajtó
 • Kétszárnyú ajtó
 • Tolóajtó
 • Átjáró tok

Többet tudunk már, mint egy ötödikes!

ÉV VÉGI ISMÉTLÉS |  

Sok mindent áttekintettünk az elmúlt percekben, és remélem, nem volt hiábavaló. Sok mindent átnéztünk, értelmeztünk és  a helyére raktunk. Ezért a következőket tudjuk már:

 1. Tudjuk, hogy a felmérés alapkövetelmény
 2. Tudjuk, hogy van szabvány és egyedi méretben gyártott beltéri ajtó
 3. Tudjuk, hogy háromféle tömör fából készült (luc, borovi, tölgy) beltéri ajtó van forgalomban
 4. Tudjuk, hogy létezik a dekorborítású (dekorfóliás, CPL fóliás, laminált) beltéri ajtók csoportja
 5. Tudjuk, hogy van RAL festett (MDF) beltéri ajtó
 6. Tudjuk, hogy a kombinált gyártású fafurnér ajtó az egyik prémium beltéri ajtótípus

 

Azt még nem tudjuk, de sejtjük, hogy ár tekintetében melyik ajtó mennyibe kerülhet. Végezetül felállítunk egy olyan sorrendet, mely az ajtók árkategóriái szerint állít fel sorrendet, az olcsó ajtóktól a magasabb áron elérhető ajtókig. Az ajtók mögött szereplő árak bruttó kiskereskedelmi árak.

 1. Lucfenyő beltéri ajtó - 26 990 Ft-tól
 2. Dekorfóliás beltéri ajtó - 29 990 Ft-tól
 3. CPL fóliás beltéri ajtó - 39 990 Ft-tól
 4. Borovi fenyő beltéri ajtó - 82 990 Ft
 5. Festett MDF beltéri ajtó - 82 990 Ft-tól
 6. Laminált beltéri ajtó - 93 990 Ft-tól
 7. Furnér beltéri ajtó - 96 990 Ft-tól

 

Bízom benne, hogy ez az összefoglaló egy kis segítséget nyújtott a vásárlás előtti pillanatokban. A fenti írásomat és az oldalunkon olvasható tudásanyagok áttekintését követően már határozottan és célirányosan érkezhet szaküzleteinkbe, ahol a legjobb megoldást találjuk meg az Ön igényeihez igazítva.

 

Megszűnt a KÁOSZ! Rend és békesség uralkodik a beltéri ajtók galaxisában.

 

Cseke Zsolt

BBA csapata

 

 

Előző 2 címke
Következő 2 címke

Ez a weboldal sütiket használ!

A kényelmes böngészési élmény érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, illetve a weboldal forgalmunk elemzéséhez. A weboldalunkra vonatkozó sütikezelési feltételeinkkel kapcsolatban a "Részletek" gombra kattintva kaphat bővebb tájékoztatást. Rendben! Részletek