Melyik beltéri ajtót válasszam?

Melyik beltéri ajtót válasszam?
Pénzkiadás ez is, hogy az a...., de sajnos szükséges, ha esztétikailag szépet szeretnénk látni. Persze, hogy egyedi méretű az ajtóm, most fizethetek egy rakás pénzt a felár miatt! No problem - na gyerünk olvassunk együtt.
Share Nyomtatás

 

Amikor megérett bennünk a beltéri ajtócsere gondolata, nem is hinné a vásárló, hogy milyen nagy kínálat létezik ezen a területen. Sok kérdés merülhet fel ilyenkor. Vajon melyik típust lehet a meglévő számomra? A tetsző ajtó mérete illeszkedik-e a lakásomban lévő ajtónyílások méreteihez? Fából vagy laminált felülettel készült beltéri ajtót érdemes vásárolni? Ezek mind olyan kérdések, melyekre hamarosan megtalálják a válaszokat, amivel már el tud a belső ajtók erdőjébe indulni.

 

Néha kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor teljesen vagy részben ismeretlen területen kell megállnunk a helyünket. Eleinte nagyon feszültek és izgatottak, majd ahogy halad az idő előre, úgy kezdi megérteni az összefüggéseket, minőségeket és funkciókat. Nincs ez másként a beltéri ajtó vásárlás esetében sem.

 

Eleinte nagy lehet a KÁOSZ a fejünkben, de az ismeretanyag bővülése következtében minden a helyére fog kerülni, jöhet a KOZMOSZ. A végére már olyan magabiztosakká válunk, hogy akár értékesíteni is tudjuk a beltéri ajtókat.

 

Én már értékesítem a termékeket, ezért kérem, fogadják tőlem el a következő gondolatokat, melyekkel próbálok a segítségükre lenni a beltéri ajtóválasztás területén, a teljesség igénye nélkül.

Mérjük fel a beltéri ajtónyílásokat először magunk

Miért nekem kell felmérni? Sok-sok kérdés fogalmazódig meg, de ahhoz, hogy a beltéri ajtó típusaival tudjunk foglalkozni, ahhoz előbb tudnunk kell az otthoni falnyílás-méreteinkkel. Szabócenti, vonalzó, mérőszalag biztosan található otthon a fiókba. Na gyerünk.

 

 

Amikor bejönnek hozzám a szaküzletbe, vagy ha csupán egy ajánlatkérést küldenek meg számomra, akkor tudják mi történik? Kérni fogom a falnyílás méreteit. Azt is tudják, hogy mi történik, ha nem kapok számokat? Nem, nem leszek pipa, csupán tippelek és az nem biztos, hogy jó lesz. Tehát nagyságrendileg kell csak mérni és ha beépítéssel kéri a terméket, előtte ki fogunk menni és pontos méretet fogunk venni.

 

Minden a számok tükrében dől el ezért, ha van méret, akkor minden kérdésre lehet választ adni és kapni azonnal. Ha nincs szám, nincs matek és nincs ajánlatadás rögtön. Jöhet egy újabb kör, mely időt és energiát emészt fel. Ezért van szükség a falnyílás megmérésére.

 

Mindezt Ön is el tudja végezni, egyszerűen és gyorsan. Attól viszont nem kell tartania, hogy az Ön által megadott méretek alapján kerül az ajtó majd legyártásra, hiszen ez csupán tájékozódásra, iránymutatásra szolgáló számadat lesz. A szakszerű felmérést bízza majd ránk.

 

Beltéri ajtó falnyílásának a felmérését természetesen Ön is el tudja végezni otthon, ha követi és betartja a leírtakat, amit ide klikkelve tud elolvasni.

 

EGYSZERŰ MÉRÉS | Kérek majd egy falnyílás szélességet, magasságot és falvastagságot. Sok esetben bent van az ajtó, hogyan mérjek? Tudom, nem szakember, ezért én a józan eszemet veszem elő. Nagyjából gondolom, hogy a tok külső mérete hol érhet véget és azt a számot írom fel. Ha régi takaróléccel van az ajtó tok borítva, akár meg is lehet azt bontani, de nem szükséges. Ilyenkor a takaróléc közepéig mérjen és jó lesz az úgy. Szélesség/magasság kipipálva. Már csak a fal vastagságot kell mérni és kész. Bővebben itt olvashat a felmérésről.

Tehát már kezében van egy falnyílás szélesség, egy falnyílás magasság és egy falvastagsági méret. Pl. 88*206/12 cm. A következőkben leírom, hogy milyen alapanyagból rendelt ajtó, milyen falnyílásba építhető be.

 

Szabvány (MSZ) vagy egyedi méretű a falnyílásom?

Nézzük meg gyorsan, hogy mi a SZABVÁNY és mi az EGYEDI MÉRET és azt is, hogy kell-e az egyedi méretért felárat fizetni. Hazánkban a szabvány méret egyszárnyú ajtó esetén a 75*210 cm a 90*210 cm és a 100*210 cm nyílásméret. Igazi szabványról nem tudok beszélni, mert ahhoz más is szükséges és ez Magyarországon nem áll rendelkezésre, egyelőre ezért csak a nyílásméretekre koncentráljunk.Ha a mért nyílás szabvány, abban az esetben minden, majd lent bemutatott ajtóminőség beszerelhető. Ha a méretünk nem szabvány, tehát egyedi, abban az esetben kevés kivétellel be lehet tenni jó minőségű ajtót. JÓ HÍR, HOGY NINCS FELÁR, CSUPÁN ÁR LÉTEZIK. Azért, mert Magyarország nem a szabványok hazája, a gyártók ezt felismerve egyedi ajtógyártásba kezdtek.

 

SZABVÁNY AJTÓK - MSZ | Szabvány méretrendben legyártott ajtók a LUCFENYŐ és a DEKORFÓLIÁS belső ajtók. (Írtam, hogy minden más ajtót is gyártanak szabványban, csupán ezen két alapanyag csak szabványban létezik – dekor ajtónál azért lehet kivétel)

Lucfenyő beltéri ajtó - MSZ méret

 

Lucfenyő beltéri ajtó fontos tulajdonsága, hogy teljes felületben a tok és a szárny lucfenyőből készül. Azt is érdemes tudni, hogy a lucfenyő ajtók azért gyengébb felületi minőséggel bírnak, mint a nagytestvér, a borovi fenyő belső ajtó.

A lucfenyő ajtó egy lazább, nem olyan sűrű rostszerkezettel rendelkező termék. Könnyebben csavarodhat, mivel a nedvességet gyorsabban szívja magába és azt gyorsabban is engedi el. Luc ajtót általában barkácskategóriás ajtónak nevezzük és csak magyar szabvány szerint gyártják. Barkácsboltok népszerű terméke – fogd és vidd.

 

Lucfenyő beltéri ajtó csak natúr, tehát festés nélkül rendelhető és üveget sem tartalmaz a termék, csupán üvegnek a helyét. Otthon kell festeni és üvegezni. Talán a legolcsóbb belső ajtók egyike, de mikor lefestjük és akár üvegezzük, már az ára magasabb lesz. Ekkor eléri azoknak a CPL belső ajtónak az árát, amik már üvegezve, fóliázva kerülnek a forgalomba, így nem kell velük „pecsmegelni”.

 

Festéskor a látszó felületet fogja csak festeni és a belső páratartalom változásra az ajtóbetét elmozdul és a festettlen felület előbukkan. A festéstől összeragadt üvegszorító léc a helyéről elmozdulhat és nem lesz szép a végeredmény.

 

ELŐNY | fa alapanyag, olcsóbb termék

HÁTRÁNY | üvegezni és festeni kell, ami veszélyforrás, MSZ méretben rendelhető

Borovi fenyő beltéri ajtó - MSZ - EGYEDI méret

Borovi (erdei) fenyő ajtó a hivatalos neve, mert borovi fenyőfaj nincs. Szóval ez az ajtó egy erősebb alapanyagból gyártott termék. A homlokzati fa nyílászárókat is ebből gyártják. Régen szabvány ajtókat gyártottak belőle, de ma már az egyedi méret is megoldható. Egyedi méret árazása nem bonyolult, mert ha az egyik szabvány méretet túllépi a termék, a következő befogadó szabványméret árát kapja az ajtó. Tehát egy 80*200 cm ajtó ára megegyezik a 90*210 cm ajtó árával. Az ajtó rendelhető 12 cm pallótokkal vagy UTH átfogó tokkal is.

 

Lehet natúr vagy festett felülettel rendelni, de ennél a magasabb árú és minőségű ajtónál ezt nem javaslom. Ma már sajnos prémium ajtóról kell, hogy beszéljünk a borovi fenyő belső ajtógyártásnál. A fa alapanyag ára nagyon megugrott az elmúlt években, ami a késztermék árában is megmutatja magát.

 

ELŐNY | fa alapanyag, nagyon szép felület, egyedi méretben gyártható, esztétikus megjelenés

HÁTRÁNY | hosszabb gyártási idő, magas ár

DEKORFÓLIÁS beltéri ajtó - MSZ méret - opcionális az EGYEDI méret

 

Dekor ajtók voltak nagyon sok évvel ezelőtt az első UTH – utólag szerelhető tokos, laminált felületű ajtók. Külön van az ajtólap és a tok 3 alkatrésze. Ezeket otthon, szereléskor kell összerakni és a helyére építeni.

 

Színben kevesebb a választék és a felülete sem éri el a CPL ajtók felületi minőségét. A dekorfóliás ajtók 75/90/100*210 cm falnyílásba rendelhető és általában 6-12 cm falvastagságig. Jó néhány gyártónál már lehet falvastagságot is növelni, némi „készpénz” ellenében.

 

A szabványtól eltérő ajtónyílások esetén, már lehet rendelni egyedi méretben is dekor ajtót, de ez tényleg feláras. Amennyiben van 4-5 szabvány nyílása és mondjuk egy egyedi nyílás, megéri kifizetni ennél az egynél a felárat.

 

Viszont nem javaslom az összes egyedi falnyílásra dekor ajtót rendelni, mert az összes felárral már közel kerül majd az ajtó ára a jobb minőségű CPL belső ajtó árához. Akkor pedig miért vásároljon múltat, ha jövőt is építhet?

 

ELŐNY | olcsóbb termék

HÁTRÁNY | MSZ méretben rendelhető, egyedi méret feláras, kevés színválaszték, gyenge felület

CPL fóliás beltéri ajtó – MSZ és EGYEDI méret

 

Modern korunkban ez a típus a legkedveltebb ajtó. Egyedi méretén túl, számtalan színben és formában érhető el a CPL felületű ajtó. Ez a felület erősebb a dekorfóliás ajtó felületénél, könnyen tisztítható és minimálisan karcálló.

 

Nagy előnye az ajtónak, hogy egyedi nyílásokba könnyen beszerelhető. Nem kell foglalkozni a nyílás szabványosításával. Többnyire 100*210 nyílásig alapáras az ajtó, legyen az 55 cm vagy 100 cm széles és 185 cm vagy 210 cm magas. A falvastagság pedig 6-15 cm-ig alapáras. Ha ezen méreteket túllépjük, abban az esetben van más ára a terméknek. Amennyiben szabvány méretben kéri az ajtót, ne számítson kedvezőbb árra, mert a szabvány is a fent említett mérettartományba esik.

 

ELŐNY | egyedi méret, bő színválaszték, aránylag kedvező ár, könnyen szerelhető

HÁTRÁNY | Nem tömör fa, ha valaki ezt az alapanyagot kedveli, más hátrányt nem tudok elmondani

FESTETT MDF beltéri ajtó – MSZ és EGYEDI

Festett MDF belső ajtót azoknak javaslom, akik nem szeretnének laminált felületű ajtóban gondolkodni, hanem szép, homogén festett (pl. fehér, fekete, rózsaszín stb.) felületet álmodtak meg.

A RAL színskála alapján rendelhető ajtó lehet szabvány vagy egyedi méret. A CPL ajtók méretrendjét követi, tehát a 100*210 cm nyílásméretig az ajtók egy árban vannak és a falvastagság 6-15 cm között lehet. Ettől eltérő méret után kell felárat fizetni csak.

A festett felület lehet normál és magasfényű. A magasfényű festés feláras a technológia miatt. Az ajtók rendelhetők sima tömör vagy mart felülettel. Aki pedig üveges festett ajtót szeretnének, azok számtalan üvegezési opció közül választhatnak.

 

ELŐNY | egyedi méret, RAL színkollekció, könnyen szerelhető, éleknél nincs színeltérés

HÁTRÁNY | Sérülékeny felület, magas ár

Összegezve a a beltéri ajtókról olvasottakat

Azt tartom fontosnak, hogy azt az ajtót válassza, ami a szívéhez közelebb áll. Vannak még egyéb alapanyaggal is belső ajtók, amikről nem beszéltem, de a piac jelenlegi legáltalánosabb termékei ezek az ajtók.

 

Ha kinézett magának egyfajta ajtót, de az ár vagy a méretrend elriasztja, abban az esetben lehet körülnézni és másik modellt választani. Egy biztos, nem fog belső ajtó nélkül maradni, mert nagyon bőséges a választék, ami régen nem volt elmondható.

 

Cseke Zsolt - Nyílászártó szakértő

Ez a weboldal sütiket használ!

A kényelmes böngészési élmény érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, illetve a weboldal forgalmunk elemzéséhez. A weboldalunkra vonatkozó sütikezelési feltételeinkkel kapcsolatban a "Részletek" gombra kattintva kaphat bővebb tájékoztatást. Rendben! Részletek