Beltéri ajtók
 1. CPL beltéri ajtó
 2. Könnyített CPL beltéri ajtó
 3. Dekorfóliás beltéri ajtó
 4. Fa beltéri ajtó
 5. MDF beltéri ajtó
 6. Furnér beltéri ajtó
 7. Kétszárnyú beltéri ajtó
 8. Beltéri tolóajtó
Kiegészítők
 1. Kilincsek
 2. Szellőzők
 3. Küszöbök
További termékeink
 1. Ablak-ajtó
 2. Laminált padló
 3. Műanyag ablak akció
 4. Parketta

Kilincsek

Főoldal / Kiegészítők / Kilincsek


Mindennapi érintés

BELTÉRI AJTÓ KILINCSEK |

Hosszú-hosszú évszázadok vezettek odáig, hogy kezünkbe foghatjuk azokat a tárgyakat, eszközöket, amivel nap, mint nap, szinte észrevétlenül találkozunk. Nem gondolunk arra, hogy az emberi és technológiai fejlődés milyen hosszú időt emésztett fel, mire feltalált olyan értékeket, mint a beltéri ajtó kilincs. Az ajtó, mint térelválasztó eszköz, mit sem ér, ha nem lehet becsukni, bezárni. Erre hivatottak tehát a beltéri ajtó kilicsek, melyből többféle megoldás létezik. Erről osztunk meg néhány gondolatot Önnel.

 

Bővebb leírást a kilincsekről, a tovább gomb megnyomásával olvashat.

 

 

Tovább

Futura alu F4 körrozettás kilincs (Hand-27)

Cikkszám: Hand-27


bruttó 4 000Ft-tól

Image Pro körrozettás kilincs (Hand-37)

Cikkszám: Hand-37


bruttó 4 300Ft-tól

Rondo Pro körrozettás kilincs (Hand-38)

Cikkszám: Hand-38


bruttó 4 300Ft-tól

Gino inox körrozettás kilincs (Hand-30)

Cikkszám: Hand-30


bruttó 4 800Ft-tól

Az akciós áraink visszavonásig érvényesek
Mutasd a többit

Arco inox körrozettás kilincs (Hand-29)

Cikkszám: Hand-29


bruttó 4 800Ft-tól

Az akciós áraink visszavonásig érvényesek
Előző 2 címke
Következő 2 címke

Már 600 éve használjuk őket

KILINCS FEJLŐDÉSE TÖRETLEN |

Eleink már i.e. 600-ban is használtak egyszerűbb eszközöket, melyek a mai kilincsek előfutárai voltak, de a mai értelembe vett kilincs a 1500-as években jelent meg, majd századról-századra fejlődött, hol egyszerűbb, hol cirkalmasabb formát megjelenítve.

 

Beltéri ajtókhoz ma már megszámolatlan mennyiségben és minőségben állnak rendelkezésre kilincsek

 

BELTÉRI AJTÓ KILINCS TÍPUSAI |  

Szeretnénk most önöknek egy rövid áttekintést nyújtani az elérhető kilincsek típusairól, illetve azok főbb tulajdonságairól. Egy olyan termékkörről beszélünk, melynél szinte korlátlan a választási lehetőség. A kovácsoltvas kilincsektől, az egyszerű réz kilincseken át egészen a veretes réz, alumínium, króm vagy design kilincsekig olyan kiviteli típusok széles kínálata áll rendelkezésre, amiből mindenki kedvére válogathat.

Két csoportba osztható a beltéri ajtókilincs

ROZETTÁS ÉS HOSSZÚCÍMES KILINCSEK |  

Megjelenésük szerint alapvetően két csoportba osztható a beltéri ajtók kilincsei. Egyik csoport a rozettás kilincsek típusai, míg másik csoportba a hosszú címes kilincsek tartoznak. 

 

A rozettás kilincsnél formaválasztékában megtalálhatók a körrozettás, illetve a szögletes rozettás típusok, valamint legújabban a laprozettás kialakítások is kezdenek elterjedni. Ennél a típusnál a kilincs és a kulcsluk két külön álló alapon (rozettán) található. Ez a rozetta lehet két különálló kör alak vagy szögletes kialakítás. A hosszúcímes beltéri ajtó kilincs esetén, egy egybefüggő hosszú cím található az ajtó lapján.

 

Borovi fenyő beltéri ajtón látható a rozettás és a hosszú címes kilincs is

A zárhatósági figyelembe vétele kilincsek választásánál

HÁROM ZÁRÓDÁSI TÍPUS |  

Ezek a típusok esztétikai különbségek mellett funkcionális különbségeket is tartalmaznak. Mind a rozettás, mind a hosszú címes beltéri ajtókilincsek esetében megtalálhatók a három záródási formához tartozó kialakítások. Vásárlás esetén érdemes körültekintően eljárni, hogy melyik helyiségre, milyen záras ajtót és hozzá tartozó kilincset szeretnénk megvásárolni.

 

Zárszerkezeti lehetőségek:

 • BB záras beltéri ajtók esetében egy egyszerű tollas kulccsal történik az ajtó zárása. A BB zár a normál sorozatkulcsos zár rövidítése, ami általában alap tartozéka egy beltéri ajtónak.
 • PZ záras beltéri ajtó esetében egy biztonsági zárbetét helyezhető a beltéri ajtóba.
 • WC záras  beltéri ajtó esetében egy kulcs nélküli záródás biztosítható. A zár alső szerkezet nem kulcsos működtetésű, hanem reteszes kialakítással bír, külső biztonsági nyitási lehetőség biztosításával.

 

ROZETTÁS KILINCSEK |

A rozettás kilincsek igen jelentős előnye, hogy bármely ajtóra felszerelhetők, lyuktávolság nem befolyásolja az alkalmazhatóságot. Manapság ezek a kilincsek képviselik a fő termékforgalmat. Szerelésük egyszerű, sablon szerint felcsavarozhatók vagy az átfúrós típusok a két-két átmenő furat segítségével (ez mindenkor egyezik a zártesteken kialakított furatok méretezésével) a tartozékként kapott csavarokkal rögzíthetők. Egyes kilincsgyártók a WC záras szettben betételemeket, kisméretű szögletes lemezhüvelyeket, is adnak a készletben, mert előfordul a WC záraknál az eltérő méretű alsó lyuk, és így a kilincs bármely típushoz illeszthetővé válik.

 

HOSSZÚ CÍMES KILINCSEK |

A hosszú címkés kilincsek az előbbiektől annyiban térnek el, hogy figyelembe kell venni a típus kiválasztásánál a lyukosztást, azaz a kilincstengely és a kulcslyuk közepe közötti méretet. Ez a mérettávolság lehet 55, 72, 78 vagy 90 mm. Mindig ellenőrizzük vásárlás előtt, hogy ajtónkban milyen méretű zár van, mert ez a gondosság sok bosszúságtól óvhat meg bennünket.
Természetesen a hosszú címkés kilincsek is megvásárolhatók BB, PZ vagy WC-s kivitelben. Rögzítési módjaik azonosak a rozettás kilincsekével.