Lucfenyő beltéri ajtó

Főoldal / Fa beltéri ajtó / Lucfenyő beltéri ajtó


Lucfenyőből készült beltéri ajtók

LUCFENYŐ BELTÉRI AJTÓ - PALLÓ, HEVEDER, GERÉBTOKKAL |

 

 

TOK | Az oldalon bemutatott lucfenyőből készült belső ajtók 12 cm vastag vakolt falba készülnek. Ettől eltérő kivitel is kérhető, mint a 8 cm falvastagságnál alkalmazott hevedertokos ajtó és az ennél kisebb falvastagságnál beépíthető gerébtokos (4,2 cm) ajtó.

 

FELÜLET | Az ajtók natúr, felületkezelés nélkül kerülnek forgalomba! Felületkezelésre van lehetőség, amire egyedi ajánlatot kell kérni!

 

ÜVEG | Az ajtókat üveg nélkül lehet megvásárolni és az ár sem tartalmazza az üveg árát!

 

Tovább

Alföld félig üveghelyes lucfenyő beltéri ajtó (luc-406)

Cikkszám: luc-406

Lucfenyőből készült, téglalap alapú kazettákat tartalmazó beltéri ajtó. Az alsó, tömör lucfenyő betétek felett üveghely található.
bruttó 35 000Ft

Alföld mélyen üveges lucfenyő beltéri ajtó (luc-407)

Cikkszám: luc-407

Az Alföld mélyen üveghelyes lucfenyő beltéri ajtó nem tartalmaz tömör betétet, csak az üveg fogadására alkalmas kazettákat.
bruttó 35 000Ft

Alföld tele lucfenyő beltéri ajtó (luc-405)

Cikkszám: luc-405

8 db téglalap alapú kazetta, tömör fenyőbetéttel van ellátva. Az Alföld lucfenyő beltéri ajtó natúr felülettel rendelkezik, ezért otthon kell lefesteni!
bruttó 35 000Ft

Íves félig üveghelyes lucfenyő beltéri ajtó (luc-401)

Cikkszám: luc-401

Az íves kazettás lucfenyő beltéri ajtó kazettái - az alsók kivételével - üveghelyesek.
bruttó 35 000Ft

Íves mélyen üveghelyes lucfenyő beltéri ajtó (luc-402)

Cikkszám: luc-402

A mélyen üveghelyes, íves kazettás lucfenyő beltéri ajtó nem tartalmaz üveget. A gyártó csak az üveghelyet készíti el.
bruttó 35 000Ft

Íves tele lucfenyő beltéri ajtó (luc-400)

Cikkszám: luc-400

A felső kazettában található ívnek köszönhetően a legkedveltebb lucfenyő beltéri ajtótípus.
bruttó 35 000Ft

Mátra félig üveghelyes lucfenyő beltéri ajtó (luc-410)

Cikkszám: luc-410

A klasszikus félig üveges ajtó mintájára gyártott Mátra félig üveghelyes lucfenyő beltéri ajtó esztétikus látványt nyújt egy rusztikus lakásban.
bruttó 35 000Ft

Mátra mélyen üveghelyes lucfenyő beltéri ajtó (luc-411)

Cikkszám: luc-411

A Mátra mélyen üveghelyes lucfenyő beltéri ajtó felső négy kazettája közül kettő téglalap, míg kettő íves kialakítású.
bruttó 35 000Ft

Az akciós áraink visszavonásig érvényesek
Mutasd a többit

Mátra tele lucfenyő beltéri ajtó (luc-409)

Cikkszám: luc-409

Még van egy kis lemaradása az Íves kazettás ajtó mögött, de a Mátra tele lucfenyő beltéri ajtó hamarosan az eladási statisztikák élére fog kerülni.
bruttó 35 000Ft

Mecsek tele lucfenyő beltéri ajtó (luc-412)

Cikkszám: luc-412

Merész kazettakialakítás jellemzi a Mecsek lucfenyő beltéri ajtót. Üveghellyel is rendelhető, de ebben az esetben árajánlatot kell kérnie tőlünk!
bruttó 35 000Ft

Rusztikus félig üveghelyes lucfenyő beltéri ajtó (luc-404)

Cikkszám: luc-404

Felül üveg, alul betét. Ez az igazi rusztikus, félig üveges lucfenyő beltéri ajtótípus!
bruttó 35 000Ft

Rusztikus tele lucfenyő beltéri ajtó (luc-403)

Cikkszám: luc-403

Nagy, látványos, egybefüggő tömör fabetétekkel rendelkező lucfenyő beltéri ajtó.
bruttó 35 000Ft

Az akciós áraink visszavonásig érvényesek

A kor halad, az ajtó alap, barkács kategória lett

EGYSZERŰ „BARKÁCS” AJTÓ |

A lucfenyő, mint faanyag, alapvetően az egyszerűbb beltéri fenyő ajtószerkezetekben jellemző. Anyagát tekintve kisebb sűrűség jellemzi, így megmunkálása könnyű, de ebből kifolyólag felülete is barázdáltabb. A lucfenyőből szerelt beltéri ajtó mintázatában sok göcs és gyantateknő található, ez a fa élettani sajátosságaiból ered. A lucfenyő sejtszerkezete ritkább és lazább is, ezért a keménysége alapján is a leglágyabb fafajok egyike.

 

A lucfenyő beltéri ajtó a nedvességet gyorsan szívja magába és könnyebben is engedi azt el. Ezért a fenyő ajtó szerkezete lazább, „kotyogósabb” is lehet a használat során. Sajnos nem minőségi anyagválogatásról beszélünk a lucfenyő beltéri ajtó esetében, hanem sok-sok élettani hatást mutató, göcsös felületről. A göcsök a hosszú távú hidrosztatikus hatások miatt esetenként ki is eshetnek, de természetesen nem ez a jellemző.

 

A lucfenyő beltéri ajtó natúr állapotban kerül kereskedelmi forgalomba. Gombaölővel kell ellátni, majd szállekötés után vizes lazúrral vagy olajos festékkel lefesteni.

Az ajtó tok- és ajtólapszerkezete

TOKTÍPUSOK |

Az ajtótokban nem található huzattömítés, ezért az ajtó használata hangosabb, mint a huzattömítést tartalmazó borovi fenyő beltéri ajtó működtetése.Tokszerkezeteit figyelembe véve többféle megoldás található a kínálatban.

 

A lucfenyő beltéri ajtó toktípusai:

  • pallótok
  • gerébtok
  • hevedertok

Az ajtólap kialakítása lehet:

  • tele betétes
  • félig üveghelyes
  • mélyen üveghelyes

 

PALLÓTOK |

Pallótokos luc beltéri ajtók eredetileg ezer számban értékesített beltéri ajtótípusok voltak. Ma is vásárolják ezt az ajtót, de aki lucfenyő ajtót vásárol, az tudja, hogy általában 12 cm széles tokkal ellátott, fix borítóléceket tartalmazó ajtót fog vásárolni, melyet már nem körbefalazással fog beépíteni, hanem az üres falnyílásba helyezi. Ekkor a fixen a tokra épített takarólécet egy újabb fa takaróléccel fogja beborítani, mert a szerelőnyílást el kell tüntetni! Ha nem ezt a megoldást választja akkor a kőművesmunka elengedhetetlen része lesz az ajtó beépítésének

 

HEVEDERTOK |

A hevedertok a pallótoknál keskenyebb, átlagosan 8-10 cm széles borítólécet tartalmazó válaszfatok. Lucfenyő beltéri ajtók esetében alkalmazott megoldás ott, ahol a fal vastagsága nem éri el a kívánt 12 cm-t.

 

GERÉLBTOK |

A legvékonyabb és leggyengébb lucfenyő válaszfalajtó tokszerkezete. A gerébtokos luc válaszfalajtó általában 4,5-5 cm közötti keretszerkezettel bír, amit csapolással kapcsolnak felül össze. Ezt a tokot ott érdemes használni, ahol nagyon vékony a fal vastagsága, például például az alig 6 cm vastag panelfalak esetében.

 

Közös jellemzője ezen termékeknek, hogy a már jelzett toktípusok kőművesmunkával, az építés időszakában helyezhetők el. A tokok alsó részén egy vakküszöb található, aminek rendeltetése a tokszerkezet összetartása, továbbá a későbbi küszöb elhelyezhetőségének biztosítása. A beltéri fenyő ajtó ennél a konstrukciónál úgy kerülhet beépítésre, hogy a vakküszöb felső síkja esik egybe a környező burkolat síkjával, a későbbi, opcionális küszöb fogadása érdekében.

 

De tegyük a kezünket a szívünkre, márpedig azért, mert tudjuk: ma a lucfenyőből készült beltéri ajtókat nem új építéseknél alkalmazzák, hanem ajtócsere alkalmával, amikor nem kőműves helyezi be a nyílásba az ajtót. 

 

AJTÓLAP |

Minden fenyő beltéri ajtó lapja csapos megoldással kerül összeillesztésre. Az ajtólapban található betéteket vagy horonykeretbe helyezik, vagy falcolt keretet alkalmaznak. Ezt minden esetben az adott gyártó technológiája határozza meg.

Az üveghely kialakítása

A lucfenyő beltéri ajtót nem látják el üveggel, hanem az otthoni festést követően lehet az üveget a helyére illeszteni, majd következhet az ajtó beépítése. A lucfenyő beltéri ajtóba 4 mm vastag float- vagy katedrálüveg helyezhető tetszés szerint. Üvegezése pici szakmai hozzáértést igényel a szűk üvegezőnyílás miatt. Kérjék ki üveges mester segítségét.

 

A lucfenyő, mint fa alapanyag meghatározása

TRIANON ÉS A FENYŐERDŐ |

Nagyon fájó pont az erdőgazdálkodás és egyben a nyílászárógyártásnak is a Trianoni békeszerződés alkalmával elveszített erdélyi és a felvidéki fenyőerdők hiánya. Ebben főként a lucfenyőből álló erdőterületek érintettek.

 

Hazánk mai területén alig 1% körüli a teljes erdőséget figyelembe véve a lucfenyő lefedettsége. Ezek a fenyőerdők is a keleti Kárpátok határain találhatók meg. Az Alpok és a Kárpátok elterjedt fafaja a lucfenyő. Az ajtógyártáshoz használt faanyagot ezért Ukrajnából és Oroszországból importáljuk többnyire. A luc hűvös, de nedvességben gazdag területeket kedveli, elsősorban a hegyvidékeket és a völgyeket. A sűrű telepítés nem teszi tönkre, mert a borovi fenyővel (erdei fenyő) jól tűri az árnyalást. A fa magassága akár 40-60 méter is lehet.

 

A fa törzse, kérge sima és csupán a későbbi években kezd el cserepesedni, barnulni. A fa törzsén végig található ág, ezért a fa alapanyag minden elemében tartalmaz ágvéghelyeket, göcsöket. A tűlevelek mindössze 2 cm magasak és igen szúrósak. A levelek sokáig épen maradnak lehullásukat követően is, ezért a tűlevelek meggátolják az aljnövényzet szaporodását a fa körül. A lucfenyő akár 600 éves kort is megérhet megfelelő klimatikus viszonyok esetén, de természetesen 60 éves kora körül kezd megöregedni és élettani funkcióit kezdi elveszíteni.

A lucfenyő felhasználása

Elmondható, hogy a '60-as évektől a beltéri ajtó gyártásának és a fűrésziparnak is a legfontosabb alapanyaga volt a lucfenyő. A luc nagyon sokoldalú fa alapanyag. A beltéri ajtógyártáson túl a bútoripar és a fűrészáru-üzemek kedvelt fafaja. Mindemellett farostanyagokat (furatolt forgácslapbetét gyártásához is használják, amit a CPL beltéri ajtó vázkeretébe erősítenek a hanggátlás fokozása érdekében), papírt, hangszert és tartóelemeket készítenek belőle. Ne feledkezzünk meg arról, hogy minden évben legalább karácsonykor gyönyörködhetünk díszes mivoltában. A fenyő tűleveléből olajat préselnek és gyantáját, kérgét (a csersav miatt) nagy rendszerességgel használják.