Borovi fenyő beltéri ajtó

Főoldal / Fa beltéri ajtó / Borovi fenyő beltéri ajtó


Borovi fenyő beltéri ajtó - A klasszikusok ereje és szépsége!

BOROVI, AZ IGAZI FA BELTÉRI AJTÓ | UTH TOKKAL ÉS FESTVE

 

A fenyő beltéri ajtógyártásának irányvonala és iránymutatása megváltozott. A lucfenyőből készült pallótokos „barkács” minőségben gyártott ajtók korszakának nagyon a végét tapossuk. A vásárlók részéről megjelentek a minőségi fenyő beltéri ajtók iránti igények, egyre nagyobb számban. Olyan ajtóra van szükség, ami erős, esztétikus és hosszú távon biztosít magas minőségű megjelenést. Ezt az UTH tokos borovi (erdei) fenyőből készült beltéri ajtó képes megvalósítani mindezen igényeket.

MIT TARTALMAZ A FELTÜNTETETT ÁR?

 • TOK | Az ajtók ára az UTH (utólag szerelhető tok) árát tartalmazzák! Pallótokkal is rendelhető, amiről kérjen ajánlatot!
 • ÜVEG | Minden ajtó (kivétel a tele ajtó)  üveggel érkezik, amit a szaküzletünkben tud kiválasztani! 
 • FELÜLETKEZELÉS | Az árak a felületkezelést tartalmazzák! Natúr, festés nélkül is rendelhető az ajtó, amiről kérjen ajánlatot!
 • MÉRET | A feltüntetett árak 75*210/8-12 cm névleges nyílásméretre / falvastagságra értendők. További szabvány és egyedi méretű ajtókra kérjen ajánlatot!
 • GYÁRTÁSI IDŐ | Megrendelések mennyiségéltől függően változó, de általában 8-12 hét! Kérem ezt vegyék figyelembe tervezéskor!

 

 

Tovább

BBA - 03 borovi fenyő beltéri ajtó (bor-501)

Cikkszám: bor-501

A BBA - 03 borovi fenyő beltéri ajtó akciós ára a festést és az UTH tokot is tartalmazza!
bruttó 102 000Ft-tól

BBA - 05 borovi fenyő beltéri ajtó (bor-503)

Cikkszám: bor-503

A BBA - 05 borovi fenyő beltéri ajtó az igazi félig üveges beltéri ajtótípus. Régen szinte csupán ilyen mintával lehetett ajtót vásárolni.
bruttó 105 000Ft

BBA - 02 borovi fenyő beltéri ajtó (bor-500)

Cikkszám: bor-500

A BBA - 02 borovi fenyő beltéri ajtó akciós ára a festést és az UTH tokot is tartalmazza!
bruttó 105 000Ft-tól

BBA - 04 borovi fenyő beltéri ajtó (bor-502)

Cikkszám: bor-502

A BBA - 04 borovi fenyő beltéri ajtó akciós ára a festést és az UTH tokot is tartalmazza!
bruttó 105 000Ft-tól

BBA - 18 borovi fenyő beltéri ajtó (bor-516)

Cikkszám: bor-516

A BBA - 18 borovi fenyő beltéri ajtó egy félig üveges beltéri ajtótípus. Az ajtó osztóbordái íves kialakításúak.
bruttó 105 000Ft-tól

BBA - 10 borovi fenyő beltéri ajtó (bor-508)

Cikkszám: bor-508

Több mint látványos és érdekes a BBA - 10 borovi fenyőből készült beltéri ajtó. Kazettái ívben és szögletes formában kerültek kialakításra.
bruttó 120 000Ft-tól

BBA - 11 borovi fenyő beltéri ajtó (bor-509)

Cikkszám: bor-509

Csak 90 cm szélesség felett rendelhető! Az első extrém kialakítású borovi fenyő beltéri ajtó.
bruttó 156 000Ft-tól

BBA - 12 borovi fenyő beltéri ajtó (bor-510)

Cikkszám: bor-510

Csak 90 cm szélesség felett rendelhető! Elegáns és nagyon szép a BBA - 12 borovi fenyő beltéri ajtó. Tömör betét is rendelhető!
bruttó 144 000Ft-tól

Az akciós áraink visszavonásig érvényesek
Mutasd a többit

BBA - 13 borovi fenyő beltéri ajtó (bor-511)

Cikkszám: bor-511

Csak 90 cm szélesség felett rendelhető! A BBA - 13 borovi fenyő beltéri ajtó úgynevezett S-line alakkal rendelkezik.
bruttó 153 000Ft-tól

BBA - 14 borovi fenyő beltéri ajtó (bor-512)

Cikkszám: bor-512

Csak 90 cm szélesség felett rendelhető! A hullámokat megtestesítő mintái között a tele betét és az üvegmező akár váltakozva is kérhető!
bruttó 135 000Ft-tól

BBA - 15 borovi fenyő beltéri ajtó (bor-513)

Cikkszám: bor-513

A hat kazettát tartalmazó BBA - 15 borovi fenyő beltéri ajtó sok fény beengedésére hivatott ajtótípus. Kazettáiba tele betét is rendelhető!
bruttó 105 000Ft-tól

BBA - 17 borovi fenyő beltéri ajtó (bor-515)

Cikkszám: bor-515

Egyedi gyártástechnológiát alkalmaztunk a BBA - 17 borovi fenyő beltéri ajtó esetén. Szép, esztétikus ívkialakítások kerültek az ajtóra.
bruttó 120 000Ft-tól

Az akciós áraink visszavonásig érvényesek

Borovi fenyő - az ajtógyártás minőségi alapanyaga

LÁTVÁNY ÉS MINŐSÉG |

Kezdjük az elején. A borovi vagy más néven az erdei fenyőből gyártott beltéri ajtó mindazt tudja, mint kistestvére, a lucfenyőből gyártott beltéri ajtó: geréb-, heveder- vagy pallótokkal szerelt rendszerben is kapható. Ezt a beltéri ajtótípust azonban nem szabad ezzel a tokrendszerrel rendelni, mert tulajdonságai és kivitelei alapján csak UTH átfogó tokos rendszerrel érdemes telepíteni.

Esztétikai élményt nyújt

A VALÓDI FA HANGULATA |

A borovi beltéri ajtók megmunkálásuknak és kiviteli, esztétikai megjelenésüknek köszönhetően a XXI. század valódi fa alapanyagú, ugyanakkor korszerű beltéri ajtótípusai. A borovi fenyőből készült beltéri ajtó sűrűbb szerkezettel rendelkezik, mint a lucfenyő, így megmunkálása pontosabb, felülete simább. A borovi fenyő beltéri ajtó felületén kis számban fordul elő ágvég, göcs és egyéb gyantateknő, ezért homogénebb felülettel rendelkezik, mint a lucfenyő beltéri ajtó. A borovi fenyő a nedvességet lassabban veszi fel és később is adja le, ezért a fa nem „kotyogósodik” és nem deformálódik, szemben a lucfenyő ajtóval.

Borovi beltéri ajtó UTH átfogó tokkal

NINCS FALVASTAGSÁGI LIMIT |

A borovi fenyőből gyártott beltéri ajtó látványos megjelenést biztosít a modern lakásokat kedvelők számára és a klasszikus stílbútorral berendezett lakások kedvelőinek egyránt. Csak UTH tokkal telepített ajtót érdemes rendelni, mert a szép látványt csak ez a tokszerkezet biztosítja. A borovi fenyő magasabb áron vásárolható meg, mint a lucfenyő, így egy esztétikailag kevésbé látványos tok csak pénzkidobást jelentene. Ebből a fafajból is készülhet természetesen egyszerűbb tokszerkezet, de – mint említettük – nem nyújt kellő esztétikumot.

 

A borovi fenyő beltéri ajtó tokszerkezetei:

 • gerébtok
 • hevedertok
 • pallótok
 • UTH átfogó tok

 

UTH ÁTFOGÓ TOK |

A borovi fenyő beltéri ajtó jellemzően keretszerkezetű, üvegezhető részekkel, tele betétekkel, gyakorta sűrű osztással, egyenes és íves mezőkkel készül. Az ajtót gyártják palló- vagy hevedertokkal, de ennél a markáns erezettséggel rendelkező, érett, sárgás színállású, gyakran benőtt ággöcsökkel bíró alapanyagnál, melynek igen magas a gyantatartalma, már találkozhatunk az UTH (utólag szerelhető tokos) kivitellel is, így a falvastagság már nem annyira kötött, mint egy pallótokos konstrukciónál.

 

Az UTH tok lehetővé teszi az ajtó beépítését a kész, kifestett és burkolt lakásba. A falvastagsághoz igazodva rendelhető az ajtó 8-50 cm közötti falvastagsághoz, de ettől eltérő, extrém falvastagság is beburkolható igény esetén. Megmunkálása részben megegyezik a lucfenyő alapanyagú termékekkel, de ennél az anyagnál nagyobb a formaválaszték, díszesebb, igényesebb akár a tele betétes, akár az üveges kivitel is.

Szóltunk már a formai megjelenésről, de érdemes tudni, hogy a borovi fenyő beltéri ajtó elemei igen jól megmunkálhatók. A borovi ajtógyártásban gyakori a többmezős tagolás, az íves elemrész kialakítása, a betételemek széleinek többlépcsős (plattolt) megmunkálása. 

Egyedi méretben rendelhető

EGYEDI MÉRET | 

A fenyő beltéri ajtók sokáig a magyar méretrend (MSZ) szerint készültek. A borovi fenyő UTH tokkal szinte minden esetben egyedi igényeket elégít ki, így már szabvány méretben alig rendelik az ügyfelek.

 

MSZ méretek:

 • 65x210 cm
 • 90x210 cm
 • 100x210 cm
 • 140x210 cm (kétszárnyú)
 • 150x210 cm (kétszárnyú)

 

Ajtó kivitele:

 • Egyszárnyú ajtó 
 • Kétszárnyú ajtó
 • Lengő ajtó
 • Fal előtt toló ajtó

Az üvegválaszték igen gazdag

ÜVEGEZÉS |

Üvegezés tekintetében a borovi ajtó eltér a lucfenyőtől, mert míg a luc ajtót csak üveghellyel (nincs benne üveg) gyártják, addig a borovi fenyőből készült beltéri ajtót be is üvegezik a kért üvegtípussal. Az utólag szerelhető tokos beltéri fenyő ajtó már nem vakküszöbbel készül, hanem a kész padlóburkolatra állítható, mint a többi beltéri dekor vagy laminált ajtótípus. Külön igény esetén tölgy vagy bükk faküszöb rendelhető az ajtóhoz. 

Felületét gyárilag érdemes kezeltetni

FELÜLETKEZELÉS |

A borovi fenyő beltéri ajtó esetében már javasolt a lazúros kezelés mellett a megfelelő minőségű színtelen lakkok használata, de célszerű olaj/gyanta lakkot választani, mivel az rugalmasabb bevonatot ad, mint a szintetikus, kemény bevonatot képező termékcsoport. A borovi fenyő beltéri ajtónál érdemes a környezetbarát bevonatrendszert (bio olajokat és viaszokat, viaszpácokat) alkalmazni. Ez a felületkezelő anyag igen szép, tartós és bármikor könnyen felújítható. Első felületkezelést ennél az ajtónál érdemes a gyártóra bízni a magas minőség érdekében.

 

Nagyon fontos az ajtók megmunkálása során a felületek csiszolása. Erre a borovi fenyő beltéri ajtó gyártása során külön hangsúlyt helyeznek, mivel már összeépített formájában nehézkes a felületek megfelelő csiszolása. A gyártók általában 80-100 szemcseszámú csiszolóanyaggal végzik el ezt a műveletet, ami kiválóan megfelel egy mázolásos kezelés alá, azonban egyéb felületkezelési módok komolyabb megmunkálást igényelnek. 

 

Javasoljuk, hogy a következő eljárást alkalmazzák: csiszolás 100-as szemcseszámmal, kifejezetten fenyő csiszolására alkalmas csiszolóvászonnal, vagy csiszoló kockával, majd a felületet nedvesítsék annak érdekében, hogy a csiszolás során metszett szálak felduzzadjanak. Pihentetés, száradás után a borovi fenyő beltéri ajtó teljes felületét száliránnyal párhuzamosan (!) át kell csiszolni 120-150 szemcseszámú csiszolóanyaggal, majd gondos portalanítás után következhet a felületkezelés megkezdése. Esetenként, ha az anyag magas gyantatartalmú, célszerű a teljes felületet áttörölni szerves oldószerrel (ipari alkohol vagy nitro hígító), így jobb lesz a pác és/vagy lazúr, viasz tapadása.

A borovi fenyő a legkedveltebb fafaj

KIVÁLÓ ÉPÍTÉSI FAANYAG |

A legkedveltebb fenyőfajta az építőipar területén az erdei vagy közkedvelt nevén borovi fenyő. Főként Európa dél-nyugati vagy középső felén található nagy számban. A borovi fenyő nem növekszik intenzíven, ezért 30-35 éves korában válik alkalmassá a kitermelésre. Magassága meghaladhatja ebben a korban a 40 métert, míg átmérője elérheti az 1,5 métert is. 

100 éves fa az igazi alapanyag

A fenyő fafajok egyik legkedveltebb változata az Európa dél-nyugati, középső, északi felén honos erdei fenyő, vagy más néven borovi fenyő. Ez a fenyőfajta közepes növekedési gyorsaságú, kitermelésre 30-35 éves korában válik alkalmassá, de 80-100 évesen az igazi! E korában a 40-45 m magasságot, és akár a 1,5 m-es átmérőt is eléri.

 

Építési faanyagként a legkedveltebb, de a bútorgyártás is kiaknázza a benne rejlő lehetőségeket. Harmadik nagy felhasználási területe a nyílászárógyártás, ahol a homlokzati ajtó-, ablak- és beltériajtó-készítés nélkülözhetetlen fenyőfa eleme.

Boroviban az egészség

A GYÓGYÁSZAT IS FELISMERTE EREJÉT |

A borovi fenyő tűleveleit kisajtolják és értékes alapanyagként szolgál az orvoslásban, de mint ismert, egyes gyógyitalokba, például a Borovicskába is keverik. A fenyő törzsét megcsapolva gyanta (kolofonium) nyerhető ki, valamint terpentin olaj. A borovi fenyő gyantás szerkezet, ezért nagyon időtálló, nem vetemedik, nehezen korhad és a bogarak sem találnak menedéket maguknak benne.