Dekorfóliás beltéri ajtó

Főoldal / Dekorfóliás beltéri ajtó


A beltériajtó-forradalom kirobbantója

RAKTÁRKÉSZLETRŐL ELÉRHETŐ TELE AJTÓ |  

Dekor ajtókat akár raktárkészletről is elérheti tele (tömör) kivitelben - 75/90/100*210 cm. Üveges és fémcsíkos ajtók várható gyártási ideje 5 hét. A lenti árak 75*210 cm falnyílásba szerelhető ajtóra érvényes. A 90/100 cm nyílás esetén kérjen ajánlatot vagy érdeklődjön szaküzletünkben! Készleten lévő ajtók falvastagság tartománya: 8-15,9 cm. Bloktokos ajtók is elérhetők. Blokktok mélysége 9 cm.

A tovább gombra klikkelve olvashatja az ajtó bővebb, általános leírását.

 

 

Tovább

Nicor tele dekorfóliás beltéri ajtó (dekor-2000)

Cikkszám: dekor-2000


bruttó 38 000Ft-tól

Az akciós áraink visszavonásig érvényesek
Mutasd a többit
Az akciós áraink visszavonásig érvényesek

Mit jelent pontosan a dekorfólia szó?

A FA AJTÓK UTÁN ISMERETLEN FOGALOM VOLT |  

Érdekes, hogy rögtön nem az ajtót magát kezdjük körbejárni, hanem azt a kifejezést tisztázzuk, melynek jelentése, fogalma és a hozzá kapcsolódó gyártástechnológia lehetővé tette azt, hogy a vásárlók a beltéri ajtót elkezdték bútordarabként használni, természetesen a funkció megtartása mellett.

Dekorfelület – ha nem fából van és nem kell festeni

DEKOR AZ, AMI NEM FA |  

Minden olyan felületet, mely nem természetes fából készül vagy nem kell festeni, azt dekorfelületnek nevezzük. A dekorfelületekkel bíró ajtók viszont igen széles spektrumban vásárolható meg. Dekorborításnak vagy más néven laminálásnak nevezünk minden olyan beltériajtó-bevonatot, melynek a borító-, tehát látszó felülete:

 1. Papírvázas dekorfólia
 2. CPL fólia
 3. PP (polipropilén) fólia
 4. Melamin acryl műgyanta

Ezen borítóanyagokkal ellátott beltériajtó-típusok mind-mind a dekor (laminált) beltériajtó-típusokhoz tartoznak, annak látszó felületét képezik, esztétikus, időt álló bevonatát adják.

Mindegyik említett borítóanyagnak sajátos, egyedi tulajdonságai vannak, melyek részben minőséget és ehhez kapcsolódó árszintet, kezelés-ápolási igényszintet, lehetőséget határoznak meg.

A legolcsóbb a papírvázas dekorfóliás beltéri ajtó

SZABVÁNYDEKOR |  

A papírvázas dekorfóliával borított laminált beltéri ajtó nem lebecsülendő! Könnyű, esztétikus, jellemzően fa vagy fa fantázia rajzolattal bíró, közepes igénybevételre tervezett ajtó, mely egy átlagos felhasználási területen, például lakások belső terében kiváló megoldás. A felület sima, vagy minimális erezettséggel rendelkezik. Jellemzően MSZ méretrendszerben érhető el az ajtó, igen sok üvegezési változattal.

A forradalom élharcosa

A TOKGYÁRTÁS HAJNALA |  

A papírborítású, dekorfóliás beltéri ajtó volt a Magyarországon az első olyan UTH, tehát utólag szerelhető tokkal gyártott beltéri ajtó, mely megváltoztatta a gondolkodást a beltéri ajtókkal kapcsolatban.

A fából készült ajtók tokrendszere egy előre gyártott, általában 12 cm széles pallótokos rendszer volt. Ezt a típust az építkezés válaszfalazatának felhúzása közben kellett a helyére beállítani és körbefalazni.

Az UTH átfogó tokos ajtókat viszont addig elő sem kell venni, amíg a burkolás és a lakás kifestése be nem fejeződik! A tiszta, kész falnyílásba kell az ajtót beszerelni. Utólagos kőműves és festő munka nincs, mert a tokra épített fix és mobilborítás teljesen eltakarja a szerelőnyílást!

Korlátozott színválasztás

VÁLASZTHATÓ SZÍNEK |  

A dekorfóliás beltéri ajtó színválasztéka a kezdetek óta a következő színekre épül:

 • Fehér
 • Ében
 • Dió
 • Klasszikus dió
 • Tölgy

A dekorfóliás ajtók színválasztéka színhiányosabb, szegényebb, mint a nagytestvér, CPL fóliás beltéri ajtók színvilága. A dekorfóliás beltéri ajtót választó vásárlóknak meg kell elégedniük azzal a néhány színnel, amit a gyártók megálmodtak! Ha a színt kiválasztották, akkor még egy dologgal kell tisztában lenni, mégpedig az ajtó méretrendszerével.

MSZ – Magyar Szabvány méret

EZ VAN ÉS KÉSZ |  

Ha színeknél tettünk már említést a korlátokról akkor érdemes elmondani, hogy ezeket az ajtókat MSZ, tehát Magyar Szabvány méretben gyártják le a gyártók. Mindez azt jelenti, hogy ahol a kialakított falnyílás mérete eltér a következőkben megadott szélességi és magassági méretektől, ott már csak egyedi gyártással készült ajtókat lehet beépíteni.

MSZ méretrend (szélesség x magasság)

 

 • 75x210 cm
 • 90x210 cm
 • 100x210 cm

A beltéri ajtók gyártási mérete kisebb, mint a falnyílás mérete, hogy az ajtót be lehessen illeszteni a helyére. Általános szabály, hogy falnyíláshoz képest oldalanként 2-2 cm, míg magasság esetében 1-2 cm a szerelési hézag.

Az ajtólap kivitele

A HÁROM TÍPUS |  

Dekorfóliás beltéri ajtólap minden esetben méhsejt betéttel kerül forgalomba, ami nagy szilárdságot biztosít az ajtónak. Az ajtólap három oldalon (alul nem) körbe van falcolva és a gumitömítéssel ellátott tokhoz stabilan csatlakozik. A falc az ajtólaphoz hasonló színű falcfóliát kap.

 

A dekorfóliás ajtó kiviteli lehetőségei a következők:

 • Tele ajtó
 • Üveges ajtó
 • Fémcsíkos ajtó

 

A dekorfóliás ajtót olyan helyekre ajánljuk, ahol nincs nagy igénybevételnek kitéve a termék, illetve nincs nagy átmenő forgalom az ajtón. Gyermekes családoknak nem szívesen ajánljuk ezt az ajtót, mert a vékony bevonat könnyen piszkosodik és tisztítása sem egyszerű.

Tele dekorfóliás beltéri ajtó

Kevés választható szín, szabvány méret, de olcsó ár

ALAP KIVITEL |

A dekorfóliás beltéri ajtók klasszikus változata a tele ajtó, ami a legkedvezőbb árfekvésben vásárolható meg nálunk. A tele ajtó is MSZ (Magyar Szabvány) méretrendben kapható szaküzleteinkben. Mindez azt jelenti, hogy aki az MSZ méretrendnek megfelelő falnyílással rendelkezik, annak megoldást jelenthet ez a típusú ajtó. Érdemes tudni, hogy a dekorfóliás ajtó kevés színben kapható és a felületi minősége is gyengébb, mint a többi laminált felületű beltéri ajtó borítása.

Hogyan készül a tele dekorfóliás beltéri ajtó

VÁZKERET AZ ALAP |

Az utólag szerelhető ajtók esetében (a fából  készült típusok kivételt jelentenek) szinte mindenhol az ajtólap keretrendszerének az összeállítása az első lépés. Egy olyan gyártási folyamatról beszélünk, mely nagyban meghatározza az ajtó merevségét, stabilitását. Az ajtólap alapját egy téglalap alakban egymáshoz erősített MDF vázkeret adja. A vázat a pántok és a zárfogadók helyén megerősítik azért, hogy a bemart zárszerkezet és a pántok ne gyengítsék el a szerkezetet.

 

A vázkeretbe helyezik el a nagy stabilitású papírrács (méhsejt) betétet. A betétet esetenként rögzítik az MDF kerethez, de általában erre nincs szükség, mert az egyenletesen eloszlatott papírbetétet a megragasztott ajtólap borításához fog ragadni.

 

Ragasztóágyban az ajtólap borítása

NAGY TAPADÓSZILÁRDSÁGGAL ELLÁTVA |

Az előre kasírozott MDF alapú borítást két ellentétes irányba mozgó hengerpár közé engedik be, hogy a natúr felületet magas tapadószilárdságú ragsztóval itassa be. Az ajtólap mindkét oldalára illeszkedő színes betétet egymás után kell ragasztóval ellátni és a vázszerkezetre ragasztani. Térben és időben nem térhet el egymástól a kétoldali művelet, mert mindez az ajtólap esetleges deformálódásának egyik oka lehet.

Második munkafázis – élzárások

 

FALCOLÁS |

Következik a nyers ajtólap éleinek végső formába hozása. Három oldalon (két oldalt és felül) az ajtólapot bemarják, falcolják, hogy az ellenkező falcolással ellátott ajtó tokjához pontosan és jól záródva illeszkedjen. A kimart falcot ezt követően egy színhelyes nagy kopásbírósággal rendelkező, ragasztható fóliával látják el. A falcban található anyag nem dekorpapír, így színe is csupán hasonló és nem 100%-ban azonos az ajtólapon és a tokon lévő borítás színével. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy szemmel azonnal látható különbség fedezhető fel az ajtón.

Egy kis vasalás, és mehet pihenni az ajtó

A MŰKÖDÉS LELKE |

Amikor a falcfólia a helyére került, mehet a tisztító fázisba az ajtólap, Ezen szakaszban a falcfóliát és a sarkokat tisztítják le. Ezt követően a marógépbe helyezik az ajtólapot és a pánt-, valamint a zárhelyeket alakítják ki rajta. A megfelelő furatok kialakítását követően a vasalatok a helyükre kerülnek, és el is készült az ajtólap, ami mehet a csomagoló csarnokba.

A UTH tok elkészítése

A dekorajtó tokja nem egy munkacsarnokban készül az ajtólappal. A két termék csak a logisztikai előkészítés pillanatában találkozik egymással. Az utólag szerelhető tok tömör MDF-ből készül. A tok két darab tokállóból és egy darab tokkeresztből áll. A tokok finom gumitömítést tartalmaznak a pontos illeszkedés érdekében.

Állítható tokvastagság a válaszfalakért

A dekorfóliás ajtó MSZ méretrendben gyártható, tehát ha egyedi méretbe kell az ajtót legyártani akkor az másik minőségű laminált ajtóból lehetséges.

 

Viszont a kötött szélességi és magassági méreteken túl lehetőség van a megfelelő falvastagságra történő megrendelésre. Alapesetben az ajtó tokja 6-12 cm-ig alapáras (2 centiméterenként rendelhető) és a vastagabb falakra kell csak felárat megfizetni. Érdemes tudni, hogy a tok két oldalán takaró borítás található. Ez takarja el a beszerelés után a szerelőnyílást. A borítás egyik oldalon fix (pántokat tartalmazó oldal), míg a másik oldalon kivehető, mobilborítás található. A mobilborítás lényege, hogy a rendelt falvastagság esetén további 1-1,5 cm-t lehet „hízlalni” a tokon. Tehát, ha 10 cm a falvastagság, melyre az ajtót rendeljük, akkor a tok 10-12 cm-ig állítható (gyári adat, de érdemes csak maximum 1,5 cm-rel számolni).

 

BLOKKTOK |

Párhuzamos, falcsonk nélküli nylás esetén nem lehet UTH átfogó tokot alkalmazni, hanem ebben az esetben egy 5 cm széles blokktok, más néven gerébtok kerül legyártásra. A tok is ugyanolyan színű, mint a dekorfóliás ajtó lapja, így színeltérés nem mutatkozik a két termékrész között.

 

Az elkészült tok szintén a csomagoláshoz érkezik, majd a logisztikai részlegben találkozik párjával, az ajtólappal.

Fémintarziás dekorfóliás beltéri ajtó

Régi stílus új köntösben

MEGÚJULÁSRA ÍTÉLVE |

A dekorfóliás beltéri ajtó a kezdetektől fogva tele vagy üveges kivitelben volt elérhető. Az üvegezési opciók folyamatosan változtak, és a gyártók is próbálták a saját elképzeléseiket megvalósítani egy-egy üvegezési stílus bevezetésével. Az új kor azonban új kihívásokat hozott. A kihívásokra a modern laminált ajtótípusok, mint például a CPL, vákuumfóliás vagy a fafurnér ajtó megfelelő válaszokat és új megoldásokat, új választási lehetőségeket kínált. Nem maradt más hátra a gyengébb lehetőségekkel bíró dekorfóliás beltéri ajtónak sem, mint hogy fejlesszen. A fejlesztés első lépcsőfoga a fémintarzia, más néven a fémcsíkos dekorfóliás beltéri ajtó gyártása.

Haladni kell a korral!

A HARMADIK VONAL |

A dekorfóliás beltéri ajtók esetében is szükség volt az új irányzatok közül átvenni néhány stílust. Próbálkozás volt olyan dekorpapírral, mely az intarziás beltéri ajtókat utánozta. Ez volt a Kombi Cherry színből készült intarziás beltéri ajtó. Nagy sikereket nem ért el a termék, így a piacon sem kapható sok helyen ez a változat. Ahol felbukkan, ott valószínűen akcióban meghirdetve található.

A jó példát nem szégyen másolni

FÉMCSÍK AZ AJTÓN |

A muszáj nagy úr! A forradalmi dekor beltéri ajtó mellett szép lassan elmentek azok a beltériajtó-típusok, melyek a modern kor igényeire gyorsan és megfelelő minőségben tudtak válaszokat találni. Ilyen igények voltak az egyedi gyártási méret, az intarzia lehetősége, a bő szín- és formaválaszték, és – nem utolsó sorban – a változatos laminált vagy valódi fa felületi minőségek. A dekorfóliás ajtó ezt a fejlődést nem tudta követni, így hátrányba került a kevés szín- és formaválasztékával, valamint a szabvány méretrendszerével. De egy stílust sikerült átültetni a dekor ajtóra, ez pedig a fémcsík, más néven a fémintarziás felület alkalmazása.

Nagy technológiai beruházást nem igényel

VÉGY EGY ALUMÍNIUM CSÍKOT |

Egy gyors és kevés beruházással megszületett a dekorfóliás beltéri ajtó negyedik, de valójában a harmadik (a Kombi Cherry után) formavilágot megtestesítő beltéri ajtótípusa, a fémintarziás beltéri ajtó. A dekor ajtó színvilága nem változott, mert maradtak a klasszikus alapszínek (tölgy, bükk, fehér, dió, wenge, juhar és még 2-3 szín, mely nem nagy számban kapható), és ezekre a színekre kerültek fel az alumínium csíkok. Így már elmondható, hogy a dekorfóliás beltéri ajtó is megvásárolható alumínium csíkkal, szebb nevén alumínium intarziával is.

 

Kis lépés a dekorfóliás beltéri ajtónak, de... kis lépés az emberiségnek is. Mindez azért, mert továbbra is azok a lakástulajdonosok vagy építkezők tudják megvásárolni ezt az ajtótípust, akiknek falnyílásaik a szabvány méretrendszerben lettek tervezve, illetve – még fontosabb – abban is lettek kivitelezve.

Hogy kerül a csík az ajtóra?

RAGASZD FEL A CSÍKOT |

A dekorfóliás beltéri ajtó fémintarziás kialakítása egyszerű, de szakértelmet igényel. A tele ajtólap elkészülését követően az alumínium intarziacsíkot méretre kell vágni és végeit egyforma arányban ívesíteni (rádiusz). Az alumínium csík egyik oldala, a látszó oldal védőbevonatot tartalmaz (ajtó beépítését követően kell eltávolítani), míg a hátoldala kétoldali öntapadóval van ellátva.

 

A csík az előre bejelölt pozícióba (fémintarziás változatnak megfelelően) kerül fel az ajtóra. Az így elkészült fémcsíkos dekorfóliás ajtó már mehet is a logisztikai raktárba, majd az Ön otthonába.

Üveges dekorfóliás beltéri ajtó

A kevés üvegezési lehetőség már csupán múlt!

NEGYVEN ÜVEGEZÉSI OPCIÓ | 

A dekorfóliás beltéri ajtó nagyon sokáig korlátozott és igen egysíkú üvegezéssel volt megvásárolható. Az elmúlt évek vérfrissítése az üvegezési lehetőségek kibővülésével kezdődött el. Ezt követte a fémintarzia alkalmazása az ajtólapokon. Most röviden tekintsük át az üvegezési lehetőségeket.

Régi kor dekorfóliás ajtóinak üvegezése

MASONITE |

A dekorfóliás beltéri ajtók egyik, ha nem a legnagyobb, Európát ajtóval elárasztó gyártója a Masonite (USA-ben alapított cég) volt. A gyártó az UTH tokos beltéri ajtók gyártásával gyorsan vált népszerűvé. Legtöbbet értékesített beltéri ajtótípusa a dekorfóliás beltéri ajtó volt. Mára a Masonite több európai ország piacáról is kivonult (Magyarországról is), mert a dekor ajtók vásárlása visszaszorult az új és nagyobb lehetőségeket kínáló CPL, vákuumfóliás ajtók térnyerésével.

 

KLASZIKUS ÜVEGEZÉSEK |

Nagyon sokáig tehát a Masonite dekorfóliás beltéri ajtók uralták a magyar piacot az UTH (utólag szerelhető/beépíthető) tokos beltéri ajtóikkal. Ezek az ajtók tele és üveges változatban voltak jelen a kereskedelemben. Az üvegezési opció igen szegényes volt, de a kornak megfelelő igényeket ki tudta elégíteni. Érdemes megjegyezni, hogy ezek a formai és üvegezési lehetőségek az 1990-es évektől a 2010-es évekig nem jelentettek különösebb problémákat. 

Új gyártók a piacon, új szelet hoztak

A TRENDVÁLTÁS ELKEZDŐDÖTT |

Az elmúlt években a laminált ajtók új irányzatai szép lassan lehagyták az alap dekorfóliás beltéri ajtókat. Minderre a dekor ajtógyártóknak (már nem a Masonite) természetesen fejlesztésekkel kellett reagálniuk. Az elmúlt években olyan üvegezési lehetőségeket kínál a piac a vásárklóknak, melyek már a modern kor igényeinek megfelelőek.

 

A dekorfóliás beltéri ajtókat gyártó cégek nem erre az ajtótípusra szakosodtak, hanem a magasabb minőségi osztályba tartozó CPL vagy festett MDF ajtók gyártására. A dekorfóliás beltéri ajtót csupán a Masonite megszűnését követően vették fel a gyártási palettára. Az üvegezési lehetőségek az előbbiekből kifolyólag követik a már gyártásba vett CPL beltéri ajtó üvegezési lehetőségeit. Dekor ajtóból csupán az intarziás és az edzett üveges beltéri ajtókat nem lehet vagy nem érdemes gyártani.

Alap minőségi osztály jellemzi a dekor ajtót

ALACSONYABB KOPÁSI FELÜLET |

A dekorfóliás beltéri ajtó elterjedésének egyik oka az alacsony ár. Mivel nagy sorozatban, szabvány méretben és előre kialakított üvegezéssel készültek ezek az ajtók, ezért a költségeket alacsony szinten lehetett tartani. Egy másik „olcsósító” tényező a termék felületében mutatkozik meg. A dekorfóliás ajtó felülete egy vékony lakréteget tartalmazó dekor papírfólia, melynek kasírozása egy 3 mm vastag HDF lemezre történik. Ez a lemez adja az ajtólap két oldalát, majd ebbe az ajtólapba kerül bemarásra az üveghely. A vékony védőbevonat miatt nagy forgalmú helyiségekbe nem ajánlott az ajtó, valamint azoknak a családoknak, ahol a gyermek még kicsi. (Folyamatos kézzel történő maszatolás nehezen vagy egyáltalán nem lesz tisztítható.) 

 

ÜVEGVÁLASZTÉK |

Az üvegek kiválasztása minden esetben lényeges lépés az ajtót vásárlók esetében. Az üveg kiválasztását befolyásolja például az üvegfelület nagysága vagy az ajtó színe. Érdemes tudni, hogy a dekorfóliás beltéri ajtóba kerülő üveg olyan 4 mm vastag edzett üveg, melyet a magasabb minőségi osztályba tartozó CPL beltéri ajtóba is szerelnek. Az üvegek esetében beszélünk alap- és feláras üvegválasztási lehetőségről. Alap üvegezésben is számos üvegfajtát biztosítanak a gyártók a vásárlók részére.

 

AZ ÁRSZINT NEM VÁLTOZOTT |

Az újdonságok következtében nem lett drágább ez a típus. Árszínvonalát tekintve elmondható, hogy az UTH tokos beltéri ajtók esetében a legkedvezőbb a piacon most is a dekorfóliás beltéri ajtó. Viszont azt érdemes megjegyezni, hogy az igények folyamatos változásával a termék komoly ráncfelvarrásra került.

 

 

Ez a weboldal sütiket használ!

A kényelmes böngészési élmény érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, illetve a weboldal forgalmunk elemzéséhez. A weboldalunkra vonatkozó sütikezelési feltételeinkkel kapcsolatban a "Részletek" gombra kattintva kaphat bővebb tájékoztatást. Rendben! Részletek